Διαδικτυακή συνάντηση με τους Δημάρχους από Κοζάνη-Μπίτολα-Κορυτσά και τους συνεργάτες τους

Διαδικτυακή συνάντηση με τους Δημάρχους από Κοζάνη-Μπίτολα-Κορυτσά και τους συνεργάτες τους

Σε μια εποικοδομητική συζήτηση συμμετείχε, την Τρίτη 12 Απριλίου 2022, ο διευθυντής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Φάλλας, με τους Δημάρχους, Λάζαρο Μαλούτα (Κοζάνη), Toni Konjanovski (Μπίτολα), Sotiraq Filo (Κορυτσάς) και τους συνεργάτες τους.

Αφορμή για τη συνάντηση αυτή στάθηκε η πρόταση του Δήμου Κοζάνης και όλων των εμπλεκομένων συνεργατών του για τη συμμετοχή στην Αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης».

Με αφορμή αυτή την πρόταση, η έγκριση της οποίας μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ των 3 Πόλεων, η συζήτηση επεκτάθηκε σε τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος των πόλεων, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων, η καινοτομία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και γενικότερα ποικίλα ευρωπαϊκά θέματα καίριας σημασίας. Όλες οι πλευρές ανέφεραν και συζήτησαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Στα πλαίσια αυτά, ο κ . Φάλλας πρότεινε τη διαμόρφωση κοινής πρότασης των Δημάρχων των διασυνοριακών Περιφερειών για τη δημιουργία ενός ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου της τριμερούς διασυνοριακής περιοχής, στο πρότυπο των υφιστάμενων διμερών Interreg, κάτι που έγινε κατ’ αρχάς δεκτό με θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό και ευχάριστο κλίμα με την ομόφωνη δέσμευση για μια περαιτέρω συνεργασία και επαφή των χωρών τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας όσο και σε επίπεδο επισκέψεων για ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους.