Αξιοποίηση Υπολειμμάτων μονάδων βιοαερίου: Το παράδειγμα της Κινητής Μονάδας του Ευρωπαϊκού Έργου NOMAD

Αξιοποίηση Υπολειμμάτων μονάδων βιοαερίου: Το παράδειγμα της Κινητής Μονάδας του Ευρωπαϊκού Έργου NOMAD

 

 

 

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, στην ΑΝΚΟ Α.Ε., στα πλαίσια της Εβδομάδας Κλιματικής Ουδετερότητας, πραγματοποιήθηκε το workshop για το Ευρωπαϊκό Έργο NOMAD. To NOMAD, ως έργο, έχει σκοπό και όραμα να αποτελέσει το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και ο αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός μας αναγκάζουν συνεχώς να αναζητούμε τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης που σέβονται τα οικολογικά όρια του πλανήτη.

 

 

Το NOMAD θα βοηθήσει τους παραγωγούς βιοαερίου, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στη μετατροπή του υπολείμματος χώνευσης σε βιο-λιπάσματα υψηλής ποιότητας, μέσα από την ανάπτυξη μιας έξυπνης, κινητής τεχνολογίας με μοναδικά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι η ανάκτηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών με τη χρήση προηγμένων μεθόδων, η αφαίρεση επιβλαβών αντιβιοτικών και παθογόνων παραγόντων, καθώς και εξακριβωμένες επιλογές μετα-επεξεργασίας του στερεού υλικού που προκύπτει (ίνες).

 

Και η λύση θα έρθει μέσα από το υπόλειμμα αναερόβιας χώνευσης μονάδων παραγωγής βιοαερίου, ένα υγρό παραπροϊόν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί της αναγέννησης και της αειφορίας για τους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

 

Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως στην κτηνοτροφία χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, τα οποία όμως παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ενεργά και σε δεύτερο χρόνο. Με αποτέλεσμα, τα αντιβιοτικά να καταλήγουν στη φύση και να γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά-καίριο ζήτημα για τη γενικότερη μείωση των αποθεμάτων των αντιβιοτικών.

 

Η επίτευξη της κυκλικότητας μέσα από τα οφέλη που φέρει μαζί του το NOMAD θα έρθει με τη μείωση του όγκου υπολείμματος χώνευσης σε ένα πολύ αξιόλογο ποσοστό της τάξης του 70-80%, αλλά και της μετατροπής του υπολείμματος σε εύχρηστα προϊόντα, όπως λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά. Ένας τρόπος εξαιρετικά σημαντικός, διότι τα υπολείμματα που μέχρι πρότινος δεν αξιοποιούνταν επιστρέφουν ξανά στην αγροτική παραγωγή με μια νέα μορφή, μάλιστα πλήρως αξιοποιήσιμη.  Επιπρόσθετα, σκοπός είναι δημιουργηθεί μικρότερος όγκος χωνεύματος για την ανάκτηση  νερού τόσο για άρδευση (νερό πλύσεων) όσο και για οικιακή χρήση (πόσιμο).

Έτσι, μέσω του προγράμματος NOMAD δημιουργήθηκε μια Κινητή Μονάδα Παραγωγής Βιο-λιπασμάτων, για να είναι εφικτό να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τα υπολείμματα ακόμα και πολύ μικρών μονάδων βιοαερίου, η οποία έχει έρθει για την σχετική περίπτωση δοκιμής στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το 46% των παραγόμενων αποβλήτων στον κόσμο είναι οργανικά,
ας τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας!

 

Μπορείτε να επισκεφθείτε το σχετικό site του προγράμματος για περισσότερες πληροφορίες: www.projectnomad.eu

 

 

* Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κλιματικής Ουδετερότητας η οποία διοργανώνεται από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Κοζάνης, τη ΔΙΑΔΥΜΑ, την ΑΝΚΟ και άλλους φορείς. Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Συμφώνου.