Το Cluster βρέθηκε στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2022» στις Βρυξέλλες

Το Cluster βρέθηκε στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2022» στις Βρυξέλλες

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2022»

 

 

 

Η European Hydrogen Week, που διοργανώθηκε από την Hydrogen Europe στις Βρυξέλλες 24-28/10/2022, έφτασε στο τέλος της με επιτυχία. Βρέθηκαν εκεί πάνω από 3200 εταίροι από την ευρωπαϊκή κοινότητα του υδρογόνου, για να παρακολουθήσουν περισσότερους από 120 εκθέτες και 150 ομιλητές για ενδιαφέροντα ζητήματα του κλάδου.

Σε όλη την έκθεση, οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να έχουν μια εικόνα από πρώτο χέρι για τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες ηλεκτρολύτη και κυψελών καυσίμου, καθώς και άμεση επαφή με δοκιμαστικά φορτηγά υδρογόνου, λεωφορεία και αυτοκίνητα.

Στα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν, υπήρξαν πάνελ που απαρτίζονταν από μερικούς από τους πιο εξέχοντες ενδιαφερόμενους φορείς στη βιομηχανία υδρογόνου και ήρθαν αντιμέτωποι με καίρια ζητήματα: την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διαφορετικοί τομείς από την απομάκρυνση του άνθρακα και πως το υδρογόνο είναι ικανό να συμβάλει σε αυτό-αλλά και πως να διατηρήσει την εξέχουσα θέση του σε μια βιομηχανία που έχει στρέψει πάνω του τα βλέμματα της!

Η δεύτερη μέρα της εκδήλωσης κορυφώθηκε με την επίσκεψη και ομιλία του κ. Frans Timmermans, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ανακοίνωσε την αποδέσμευση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέα κεφάλαια ως μέρος της επερχόμενης πρόσκλησης για το Ταμείο Καινοτομίας τον Νοέμβριο. Αυτά είναι πάνω από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την Τράπεζα Υδρογόνου, που έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρόεδρος von der Leyen. Ο Timmermans είπε ότι το πράσινο υδρογόνο βρίσκεται πλέον «στην κορυφή της ατζέντας μας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά και για την ανάκαμψη από την πανδημία» και ότι, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα «διαδραμάτιζε βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και δημιουργία ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας».

Εκεί, ο διαχειριστής του Cluster, Νικόλαος Ντάβος, είχε την τιμή να γνωριστεί με τον κ. Frans Timmermans και να συζητήσουν για τις δυνατότητες της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας να γίνει κόμβος υδρογόνου, να αναπτύξει μια πλήρη οικονομία υδρογόνου και να αποτελέσει φάρο για τις περιοχές άνθρακα σε μετάβαση.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης, ο Jorgo Chatzimarkakis, Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe, δήλωσε: «Καταφέραμε κάτι που αποτελεί ορόσημο για τον κλάδο μας και νέο σημείο αναφοράς όσον αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ευχαριστούμε όλους τους εκθέτες, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και ανυπομονούμε να ξαναδούμε στην έκδοση του επόμενου έτους στις 20-24 Νοεμβρίου 2023.»