EHHUR: EYES – HEARTS – HANDS Urban Revolution

EHHUR: EYES – HEARTS – HANDS Urban Revolution

Οι εταίροι του Ευρωπαϊκού Έργου EHHUR βρέθηκαν στην Γένοβα της Ιταλίας για την εναρκτήρια συνάντηση. Το Cluster εκπροσώπησαν ο Συνιδρυτής και Διαχειριστής του, Νικόλαος Ντάβος, ο Θεόδωρος Γκιούρκας και η Έλλη Μαυρουδή.

Το EHHUR είναι ένα πρόγραμμα για την δημιουργία μιας επαναστατικής προσέγγισης για την αποτελεσματική διαχείριση της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις της Ευρώπης.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μια ισχυρής μεθοδολογίας συν-σχεδιασμού (co-design), ενσωματώνοντας τις αξίες του New European Bauhaus (NEB) και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για αστικό μετασχηματισμό, με τρεις βασικές αρχές:

 

1.[Eyes]: αισθητικά βιώσιμο, κοινωνικά αποδεκτό και με σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπικού πλαισίου, τόσο όσον αφορά τις παραδοσιακές υποδομές και τους τοπικούς πόρους όσο και το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις κοινωνικές δεξιότητες.

2.[Hearts]: κοινωνικά δίκαιο, που περιλαμβάνει προσεγγίσεις «ενεργειακής αλληλεγγύης» για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας και των ανισοτήτων.

3.[Hands]: στοχεύει στην πλήρη βιωσιμότητα όχι μόνο μέσω πολιτικών αποφάσεων, αλλά και με συγκεκριμένες δράσεις εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών.

Η Κοζάνη αποτελεί μια πόλη υπέρμαχο των δράσεων που αφορούν την ευαισθητοποίηση για την Κλιματική Αλλαγή και την αλλαγή που θα φέρει η απολιγνιτοποίηση. Η πρόκληση που δύναται να αντιμετωπιστεί αφορά την ενεργειακή μετάβαση από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της πόλης.

Σημείο αναφοράς είναι η περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου πρόκειται να γίνει ανάπλαση του πάρκου, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου και των δύο δημοτικών σχολείων της περιοχής.

Ο Δήμος Κοζάνης θα συνεργαστεί για την επίτευξη του στόχου αυτού με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Νο 101079948.