EyesHeartsHands: Το νέο έργο βοηθάει τις κατοικημένες περιοχές να γίνουν βιώσιμες , συμπεριληπτικές και αισθητικά όμορφες

EyesHeartsHands: Το νέο έργο βοηθάει τις κατοικημένες περιοχές να γίνουν βιώσιμες , συμπεριληπτικές και αισθητικά όμορφες

Μπορούν οι κατοικημένοι χώροι να είναι βιώσιμοι, συμπεριληπτικοί και όμορφοι ταυτόχρονα;
Η απάντηση είναι ναι.
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Eyes Hearts Hands Urban Revolution (EHHUR) θα το καταστήσει δυνατό αναπτύσσοντας και δοκιμάζοντας μια
ισχυρή μεθοδολογία συν-σχεδιασμού για 7 πόλεις – Φάρους στην Ευρώπη και τις συνδεδεμένες χώρες (Δανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Πορτογαλία, Τουρκία, Κροατία, Ιταλία) που ενσωματώνουν το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus και τις αποστολές της ΕΕ.

 

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να αυξήσει την ευπάθεια των πολιτών, να υπονομεύσει τα οικονομικά οφέλη, να εμποδίσει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και να επιδεινώσει την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Σήμερα, το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 68% μέχρι το 2050, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ως εκ τούτου, οι πόλεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πολλές πόλεις έχουν αντιδράσει θετικά στα χαρτιά, αλλά συχνά δεν διαθέτουν τις δεξιότητες για να αναπτύξουν αποτελεσματικά τα σχέδια ενέργειας και βιωσιμότητας τους. Ο αριθμός των καινοτόμων τεχνολογιών προκαλεί σύγχυση στους διαχειριστές των πόλεων καθώς παλεύουν να εντοπίσουν τις σωστές τεχνολογικές λύσεις και να διοικούν διαδικασίες ανακαίνισης πλήρους κλίμακας.

Το έργο Eyes Hearts Hands αναπτύσσει μια μεθοδολογία που βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. EYES (ΜΑΤΙΑ): ένας αισθητικά βιώσιμος αστικός μετασχηματισμός, κοινωνικά αποδεκτός και με σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπικού πλαισίου, τόσο όσον αφορά τις παραδοσιακές υποδομές και τους τοπικούς πόρους όσο και το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις κοινωνικές δεξιότητες·
  2. HEARTS (ΚΑΡΔΙΕΣ): ένας κοινωνικά δίκαιος αστικός μετασχηματισμός, που συμπεριλαμβάνει προσεγγίσεις «ενεργειακής αλληλεγγύης» για την ενεργειακή φτώχεια και τη μείωση των ανισοτήτων·
  3. HANDS (ΧΕΡΙΑ): ένας αστικός μετασχηματισμός που στοχεύει να συμπεριλάβει απτά μέτρα συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών και της κοινότητας.

 

Η προσέγγιση του έργου θα δοκιμαστεί σε 7 συνοικίες πόλεων φάρων που αντιμετωπίζουν διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις και προκλήσεις υποδομής, με αποκορύφωμα την πραγματική ανάπτυξη των Σχεδίων Αστικού Μετασχηματισμού, που θα τεθούν σε εφαρμογή έως το 2025. Αυτές οι ετερογενείς εμπειρίες των πόλεων που λειτουργούν ως φάροι επίδειξης θα παρέχουν μια ποικιλία καλών πρακτικών και οδηγίες για μελλοντική αναπαραγωγή.

Οι αρχές του Eyes Hearts Hands συνδυάζονται με το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus που στοχεύει να γεφυρώσει τους κόσμους της τέχνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με την επιστήμη και την τεχνολογία. Το έργο θα συμβάλει επίσης στις αποστολές της ΕΕ που έχουν κοινά σημεία με το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus, και με τις δύο πρωτοβουλίες να στοχεύουν στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων στην υγεία, το κλίμα και το περιβάλλον μέσω της στενότερης δέσμευσης με τους πολίτες και αξιοποιώντας τη δύναμη της έρευνας και της καινοτομίας.

Ο Δήμος Κοζάνης θα συνεργαστεί για την επίτευξη του στόχου αυτού με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Στην Κοζάνη, σημείο αναφοράς είναι η περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου πρόκειται να γίνει ανάπλαση του πάρκου, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου και των 2 δημοτικών σχολείων της περιοχής. Σκοπός είναι η ενίσχυση της αισθητικής της περιοχής μελέτης με καινοτόμο σχεδιασμό και δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, καθώς επίσης και η επαφή των πολιτών με καινοτόμες βιώσιμες λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, προάγοντας την ενεργειακή βιωσιμότητα και την αστική μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η αστική επανάσταση χρειάζεται συντονισμένες προσπάθειες. Το Eyes Hearts Hands βασίζεται σε μια κοινοπραξία πανευρωπαϊκής κλίμακας που θέτει σε εφαρμογή πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις με τους 28 εταίρους της και τους 4 τρίτους εταίρους από 8 χώρες.

Θέλετε να συμμετάσχετε στην αστική επανάσταση; Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Eyes Hearts Hands, επικοινωνήστε με τον Δρ. Νικόλαο Μαργαρίτη  – Υπεύθυνος Ελληνικού Φάρου, στο email n.margaritis@certh.gr.

 

Twitter: @eyesheartshands
LinkedIn: Eyes Hearts Hands