PV4Plants: Συνέργεια μεταξύ των τομέων της ενέργειας και γεωργίας μέσω αγροφωτοβολταϊκών τεχνολογιών

PV4Plants: Συνέργεια μεταξύ των τομέων της ενέργειας και γεωργίας μέσω αγροφωτοβολταϊκών τεχνολογιών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PV4Plants, το Ευρωπαϊκό Έργο που μόλις ξεκίνησε και έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνέργεια
μεταξύ των τομέων της ενέργειας και γεωργίας μέσω αγροφωτοβολταϊκών τεχνολογιών!

 

Το Ευρωπαϊκό Έργο PV4Plants, έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνέργεια μεταξύ των τομέων της ενέργειας και γεωργίας μέσω αγροφωτοβολταϊκών τεχνολογιών ώστε να επιτύχει τη βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης και την αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης γης, την απόδοση των καλλιεργειών και την παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Και οι 14 εταίροι του έργου βρεθήκαμε στην Άγκυρα, πρωτεύουσα της Τουρκίας, για την έναρξη του νέου μας έργου Horizon Europe.

Το Ευρωπαϊκό Έργο PV4Plants σκοπεύει να επιτύχει αυτή την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ των τομέων της ενέργειας και γεωργίας μέσω αγροφωτοβολταϊκών τεχνολογιών με τη βελτιστοποίηση της μετάδοσης φωτός των φωτοβολταϊκών πάνελ μέσω νανοσωματιδίων αιχμής που θα ψεκάζονται στην επιφάνεια του φωτοβολταϊκού γυαλιού. Το σύστημα PV4Plants θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στην υγιεινή συγκομιδή και θα είναι προσαρμόσιμο σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και ποικιλίες καλλιεργειών που θα επιδεικνύονται σε τρεις τόπους επίδειξης σε Τουρκία, Ισπανία και Δανία. Επίσης, θα βελτιστοποιεί τις παραμέτρους του συστήματος (κλίση πάνελ, επίπεδο άρδευσης, ποσότητα λιπασμάτων, κ.λπ.) με βάση ένα σύστημα παρακολούθησης πολλαπλών δεικτών σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση του μικροκλίματος κάτω από τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ για την αύξηση της υγείας και της απόδοσης των καλλιεργειών. Κεντρικές πτυχές του έργου αποτελούν η δυνατότητα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των εξαρτημάτων και των υλικών τόσο για την κατασκευή όσο και στο τέλος της ζωής του συστήματος. Το σύστημα PV4Plants θα πιστοποιηθεί μέσω του Environmental Product Declaration (EPD), ενώ θα είναι σε συμμόρφωση με το ISO 14021 και το σήμα Sustainability Excellence από την UNEF.

Τέλος, το PV4Plants θα ενισχύσει τη διείσδυση και την υιοθέτησή του στην αγορά μέσω καινοτόμων στρατηγικών δέσμευσης αγροτών ώστε να βελτιωθεί η αποδοχή και εμπιστοσύνη τους σε καινοτόμα συστήματα αγροφωτοβολταϊκών. Στόχος είναι να υπάρξουν νέα προγράμματα χρηματοδότησης και επιχειρηματικά μοντέλα για τη βελτίωση της απόδοσης των επενδύσεων και μέσω μιας σειράς συστάσεων πολιτικής που θα αναπτυχθούν από κοινού με τις δημόσιες αρχές για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα σχεδιαστεί για να επιταχύνει την υιοθέτηση αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη.