Στα Τρίκαλα για την προετοιμασία των Ελληνικών Δήμων για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ε.Ε.

Στα Τρίκαλα για την προετοιμασία των Ελληνικών Δήμων για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ε.Ε.

Μετά την επιτυχία της Κοζάνης να επιλεχθεί ανάμεσα  στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2030 της ομώνυμης Ευρωπαϊκής αποστολής (100 Climate Neutral and Smart Cities by 2030), ο Δήμος Κοζάνης  έχει περάσει στο επόμενο στάδιο για την υλοποίηση αυτού του σκοπού, αυτό της δημιουργίας του Κλιματικού Συμβολαίου (Climate City Contract).

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το διήμερο 13 και 14 Μαρτίου 2023,  το εργαστήριο για τις «Ευκαιρίες και Προκλήσεις των Συστημάτων για την Προσέγγιση της Κλιματικής Ουδετερότητας». Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τους τομείς  της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των οικονομικών και της κοινωνικής συνεργασίας. Επιπλέον, κατά την διάρκεια του διημέρου έλαβαν χώρα  συζητήσεις, προσεγγίσεις, διαβουλεύσεις και συναντήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των πόλεων που επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις της ΕΕ μέχρι το 2030.

Για το λόγο αυτό, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας-CluBE, που είναι ο συντονιστής της δημιουργίας του κλιματικού συμβολαίου του Δήμου Κοζάνης, βρέθηκε εκεί. Ο Συνιδρυτής και Διαχειριστής του CluBE, Ιωάννης Φάλλας, και ο Project Manager, Βασίλης Μπαλαχτσής, είχαν ενεργό ρόλο στο workshop, αποτυπώνοντας και παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες τις δράσεις-άξονες του χρηματοδοτικού πλάνου του εγχειρήματος.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα  κατ’ ιδίαν συνάντησης με τους επενδυτικούς συμβούλους της αποστολής (financial experts) και δόθηκαν κάποιες κατευθύνσεις για τον τρόπο δημιουργίας του επενδυτικού πλάνου ως βασικού πυλώνα του κλιματικού συμβολαίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τον οικοδεσπότη, Δήμο Τρικκαίων,  εκπρόσωποι από τους Δήμους Κοζάνης, Αθηναίων, Ιωαννιτών και Καλαμάτας. Μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΕ, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση δράσεων και εξειδίκευση προγραμμάτων, που όλο το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν από τους Δήμους της χώρας μας που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή αυτή Αποστολή.