BIOTRANSFORM: Συνάντηση της κοινοπραξίας στην Καστοριά

BIOTRANSFORM: Συνάντηση της κοινοπραξίας στην Καστοριά

📍 Το CluBE διοργάνωσε την δεύτερη συνάντηση της κοινοπραξίας του Ευρωπαϊκού Έργου BIOTRANSFORM, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη, και διεξάγεται, 15 και 16 Μαΐου, στο Limneon Resort, στην Καστοριά.
Το Ευρωπαϊκό Έργο BIOTRANFORM έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου ανάπτυξης πολιτικών για την υποστήριξη των φορέων χάραξης πολιτικής στην προσπάθεια να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα γραμμικά συστήματα οικονομίας που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, στα βιο-βασισμένα, κυκλικά συστήματα. Στο έργο συμμετέχουν 10 οργανισμοί από 8 ευρωπαϊκές χώρες.
Στη συνάντηση, οι εταίροι του έργου εξέτασαν και παρουσίασαν την πρόοδο που έχει λάβει χώρα από την έναρξη του έργου, τον Οκτώβριο του 2022, και σχεδίασαν τα επόμενα βήματα. Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία και εισάγουν τη βιωσιμότητα σε τομείς που παραδοσιακά ήταν επιβαρυντικοί για το περιβάλλον.
Το Cluster Βιοοικονομία και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας είναι ένας από τους εταίρους του BIOTRANSFORM και είναι υπεύθυνο για μία από τις μελέτες περίπτωσης του έργου, εστιασμένη στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι περιορισμοί της γραμμικής οικονομίας και η ανάγκη για μετάβαση εξετάζεται στα πλαίσια του φιλόδοξου προγράμματος απολιγνιτοποίησης το οποίο προωθεί ήδη η Περιφέρεια.