Σχεδιάζουμε από κοινού το μέλλον – Συνάντηση της Επιτροπής Πολιτών

Σχεδιάζουμε από κοινού το μέλλον – Συνάντηση της Επιτροπής Πολιτών

 

 

 

 

 

 

 

Η πρώτη Συνάντηση των μελών της Επιτροπής Πολιτών, που θα συμμετέχουν στο συν-σχεδιασμό της “κλιματικά ουδέτερης και έξυπνης» Κοζάνης του μέλλοντος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Κοβεντάρειο».

Σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός η ενημέρωση των πολιτών για τη συμμετοχή της Κοζάνης, στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων έως το 2030», καθώς και για τα βήματα που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα για την επίτευξη αυτού του στόχου και αφετέρου η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη λειτουργεία της Επιτροπής Πολιτών.

Η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας- CluBE. Στα πλαίσια της συνάντησης ο κος Νικόλαος Ντάβος, συνιδρυτής και διαχειριστής του CluBE, παρουσίασε στους πολίτες, τις δράσεις και τα βήματα του Κλιματικού Συμβολαίου και τόνισε τη σημαντικότητα της Πράσινης Μετάβασης. Στη συνέχεια, ο Δρ  Αντώνιος Τουρλιδάκης, Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας μαζί με τον Δρ Κυριάκο Βαφειάδη, Μεταδιδάκτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέλαβαν την τεχνική παρουσίαση του Κλιματικού Σχεδίου Δράσης.

Στη συνέχεια ακολούθησε μία διαδραστική ενότητα με κύριο παρονομάστη το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης, συντονιστής της οποίας ήταν ο κος Βασίλειος Μπαλαχτσής, project manager του CluBE. Κατά την διάρκεια της ενότητας αυτής, οι πολίτες μπόρεσαν να εκφράσουν τις απόψεις τους απαντώντας ζωντανά στο διαδραστικό ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του εργαλείου Mentimeter.

 

 

 

 

Το δεύτερο σκέλος της συνάντησης αποσκοπούσε στην ενημέρωση σχετικά με τη σύσταση της Επιτροπής Πολιτών, την οποία συντόνισε ο κος Δημήτριος Κακουλίδης, Αν. Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος του Δημάρχου. Ακολούθησε μία ακόμη διαδραστική ενότητα  με την συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου, που αφορούσε αποκλειστικά την Επιτροπή Πολιτών, στόχος της οποίας ήταν διαμόρφωση της σύστασης της Επιτροπής και η δομή του χαρακτήρα που θα ήταν επιθυμητό να έχει ως προς του πολίτες, το Δήμο και κατ’ επέκταση την τοπική κοινωνία.

Οι δύο διαδραστικές ενότητες και τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων  συντέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση παραγωγική, εφ’ ‘όλης της ύλης και επωφελής για την πορεία και την εξέλιξη της Επιτροπής Πολιτών ενώ η ολοκλήρωση της συνάντησης έδωσε ιδέες για την πορεία της πλεύσης και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και έπειτα.

Οι ενεργοί πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Επιτροπή, μπορούν να εκδηλώσουν  ενδιαφέρον στέλνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην e-διεύθυνση [email protected].