Δελτίο Τύπου: Ευρωπαϊκές πόλεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης και της κοινωνικής απομόνωσης με καινοτόμο σχέδιο οικονομίας διαμοιρασμού, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Δελτίο Τύπου: Ευρωπαϊκές πόλεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης και της κοινωνικής απομόνωσης με καινοτόμο σχέδιο οικονομίας διαμοιρασμού, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.


Εκατομμύρια καταναλωτικά αγαθά που δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς, όπως εξοπλισμός αναψυχής, εργαλεία και οικιακές συσκευές, βρίσκονται στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, συμβάλλοντας στη δημιουργία αποβλήτων και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Παρά τον σημαντικό αντίκτυπό τους -που αντιπροσωπεύει έως και το 21% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) που σχετίζονται με την κατανάλωση των πολιτών της ΕΕ- αυτό το πρότυπο υπερκατανάλωσης λαμβάνει χαμηλή πολιτική προτεραιότητα. Η οικονομία διαμοιρασμού αγαθών προσφέρει μια λύση στην υπερκατανάλωση, προωθώντας την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οκτώ ευρωπαίοι εταίροι από την Εσθονία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Αυστρία και την Ουγγαρία ξεκίνησαν το έργο GOOD CITIES – Πόλεις που ενθαρρύνουν νέες υπηρεσίες κοινής οικονομίας για καταναλωτικά αγαθά σε αστικό περιβάλλον. Επικεφαλής της σύμπραξης είναι η Ένωση Δήμων της κομητείας Tartu (Tartumaa). Το τετραετές έργο (Απρίλιος 2024 – Ιούνιος 2028) εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα Interreg Europe βοηθά τις περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν καλύτερες πολιτικές.

Στόχος του έργου είναι να βοηθήσει τις πόλεις να δομήσουν την τοπική οικονομία διαμοιρασμού αγαθών για την ανάπτυξη τοπικών οικοσυστημάτων διαμοιρασμού, την προώθηση μιας πιο βιώσιμης κατανάλωσης και τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, επιδιώκει να αυξήσει την προβολή του διαμοιρασμού και της ενεργητικής ηγεσίας, να επιτύχει αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, να δημιουργήσει ένα μέλλον με συνείδηση των πόρων εντός των πλανητικών ορίων και να υποστηρίξει τις περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ και των τοπικών φορέων. Οι εταίροι το επιτυγχάνουν αυτό μέσω της διεθνούς μεταφοράς γνώσεων, καθώς και μέσω της συνεργασίας με τοπικές ομάδες εμπλεκομένων φορέων, της αξιοποίησης των μέσων πολιτικής και της εμπλοκής των πολιτών και των τοπικών κοινοτήτων.

Εμείς ως CluBE, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουμε σε αυτό το έργο και ανυπομονούμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας συνεργαζόμενοι με έμπειρους εταίρους και να ενσωματώσουμε αυτή τη νέα κουλτούρα στη ζωή των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Το όραμα μας έγκειται στην προώθηση της βιωσιμότητας και της προσβασιμότητας, ενισχύοντας παράλληλα το κοινοτικό πνεύμα και επιτυγχάνοντας οικονομική αποδοτικότητα. Αυτοί είναι οι παράγοντες που μας εμπνέουν συλλογικά να υποστηρίζουμε και να συμμετέχουμε στην οικονομία διαμοιρασμού.

Το έργο GOOD CITIES πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Interreg Europe και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.interregeurope.eu/good-cities
https://www.linkedin.com/company/good-cities

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:
[email protected]