2η Συνάντηση των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου Horizon2020 STARDUST στο Τάμπερε της Φιλανδίας

2η Συνάντηση των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου Horizon2020 STARDUST στο Τάμπερε της Φιλανδίας

Στις 24 και 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Τάμπερε της Φιλανδίας η 2η συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου Horizon2020 STARDUST που αφορά τα Ολοκληρωμένα Αστικά Μοντέλα για Ευφυείς Πόλεις. Το έργο STARDUST είναι το πρώτο εγκεκριμένο έργο στην θεματική των Ευφυών Πόλεων και Κοινοτήτων (Smart Cities and Communities) του Προγράμματος Horizon2020 που περιλαμβάνει ελληνική πόλη. O Δήμος Κοζάνης και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο για να αναπτύξουν περαιτέρω όλες εκείνες τις δράσεις που θα αναδείξουν την Κοζάνη σε μία Ευφυή Ενεργειακή Πόλη σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ ΑΕ) και τη ΔΕΥΑ Κοζάνης (ως 3rd parties του Δήμου Κοζάνης).

Στη συνάντηση εξετάστηκε η μέχρι τώρα πορεία του έργου και οι πόλεις που συμμετέχουν παρουσίασαν την δραστηριότητα τους. Ο Δήμος Κοζάνης παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση όλων των δραστηριοτήτων του με στόχο να γίνει μία έξυπνη πόλη. Επίσης, συζητήθηκε η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των Πόλεων Φάρων και των Πόλεων Ακολούθων.

Το έργο STARDUST θα αποτελέσει τα επόμενα πέντε χρόνια τον σύνδεσμο μεταξύ των “προηγμένων” πόλεων, Παμπλόνα (Ισπανία), Τάμπερε (Φινλανδία) και Τρέντο (Ιταλία) και των “εκπαιδευόμενων” πόλεων, Κοζάνη (Ελλάδα), Κλουζ (Ρουμανία), Λιτομερίτσε (Τσεχία) και Ντέρρι (Μεγάλη Βρετανία) ώστε να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ τους που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση μελετών και έργων που θα τις καταστήσουν έξυπνες και περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Ο στόχος του έργου STARDUST είναι να προετοιμάσει αυτές τις 7 πόλεις για την μετατροπή τους σε περιβαλλοντικά φιλικές ευφυείς πόλεις, με συστήματα υψηλής απόδοσης επικεντρωμένα στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο θα είναι στη συνέχεια σε θέση να αναπτύξουν αστικές πράσινες τεχνολογικές λύσεις ενσωματώνοντας τους τομείς των κτιρίων, των μεταφορών και της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ΤΠΕ, δοκιμάζοντας και επικυρώνοντας αυτές τις λύσεις, ώστε να επιτρέψουν τη γρήγορη έξοδό τους στην αγορά.

Το CluBE έχει αναλάβει ένα ενεργό ρόλο στη διασύνδεση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των Πόλεων «Φάρων» και των Πόλεων «Ακολούθων». Ειδικότερα για το Δήμο Κοζάνης, το CluBE θα βοηθήσει ουσιαστικά την πόλη της Κοζάνης να διατηρήσει τον ενεργειακό της χαρακτήρα και να μετεξελιχθεί σε έναν έξυπνο πράσινο ενεργειακό δήμο πρότυπο για ολόκληρη την χώρα.

Cluster Βιοενέργειας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

Ιωάννης Φάλλας

Διευθυντής

Νικόλαος Ντάβος

Διαχειριστής

[email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

24610 – 56625