1ο Εργαστήριο Γνώσης του Ευρωπαϊκού Έργου SecureChain

Το πρώτο Εργαστήριο Γνώσης του ευρωπαϊκού έργου SecureChain έλαβε χώρα την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 στην Καστοριά. Ο διαγωνισμός των Κουπονιών Καινοτομίας και η διαδικασία επιλογής είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση τριών πιλοτικών προγραμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ως εκ τούτου, το πρώτο Εργαστήριο Γνώσης αφορούσε την παρουσίαση των πιλοτικών αυτών προγραμμάτων.

To Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε το Εργαστήριο Γνώσης προκειμένου να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τις δράσεις του έργου SecureChain, να δώσει το βήμα στους εκπροσώπους των πιλοτικών προγραμμάτων να παρουσιάσουν τα έργα τους και να εξηγήσουν τις ιδέες τους, να δοθεί το βήμα για μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους συμμετέχοντες στο Εργαστήριο Γνώσης.

Οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο Γνώσης προέρχονταν από διάφορους τομείς, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων:

  • Η ΕΛΠΕ Α.Ε., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών, τον τελευταίο καιρό πολύ δραστήρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Το Εθνικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
  • Τις εταιρίες που κέρδισαν τον διαγωνισμό για τα κουπόνια καινοτομίας, μαζί με τους συμβούλους τους
  • Εκπρόσωποι των CluBE και ΕΚΕΤΑ, μέλη της κοινοπραξίας SecureChain

Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δρ. Ιωάννη Φάλλα, Διευθυντή του CluBE, ο οποίος μίλησε για το έργο SecureChain, εξηγώντας το σκοπό του έργου και τις δράσεις του. Ο κ. Νικόλαος Ντάβος, Διαχειριστής του CluBE, μίλησε για τα Κουπόνια Καινοτομίας, τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, καθώς και για τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων. Στη συνέχεια ο κ. Ντάβος παρουσίασε συνοπτικά τις τρεις εταιρίες που κέρδισαν το διαγωνισμό για τα Κουπόνια Καινοτομίας.

Οι τρεις εταιρίες που κέρδισαν το διαγωνισμό για τα Κουπόνια Καινοτομίας, μαζί με τους συμβούλους τους, παρουσίασαν τις εταιρίες και το όραμά τους, και περιέγραψαν συνοπτικά τα πιλοτικά προγράμματα. Εξήγησαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που χρησιμοποιούν σήμερα και ανέλυσαν τις βελτιώσεις που επιθυμούν. Οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο Γνώσης παρείχαν συμβουλές για την εφαρμογή των Κουπονιών Καινοτομίας σε κάθε πιλοτικό πρόγραμμα, δίνοντας ιδέες για βέλτιστες πρακτικές με βάση την ακαδημαϊκή τους εμπειρία και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις τις αγοράς.