2o Περιφερειακό Εργαστήριο για την ενσωμάτωση της αρχής της «Προτεραιότητας στην Ενεργειακή Απόδοση» στον Περιφερειακό και Τοπικό Σχεδιασμό

2o Περιφερειακό Εργαστήριο για την ενσωμάτωση της αρχής της «Προτεραιότητας στην Ενεργειακή Απόδοση» στον Περιφερειακό και Τοπικό Σχεδιασμό

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE διοργάνωσε στον χώρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, το δεύτερο Περιφερειακό Εργαστήριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE+ #Regio1st με θέμα την ενσωμάτωση της αρχής της «Προτεραιότητας στην Ενεργειακή Απόδοση» (Energy Efficiency First Principle-EE1st) στον Περιφερειακό και Τοπικό Σχεδιασμό.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Νικόλαος Ντάβος, συνιδρυτής και διαχειριστής του CluBΕ, ο Ιωάννης Καραβασίλης, νεοεκλεγείς εκπρόσωπος της ΠΕΠ και Αντιδήμαρχος του Δήμου Εορδαίας,  η Λιάνα Παπατέρπου από την ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας, η Ελπίδα Σαμαρά εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Στέργιος Κιάνας, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου/ ΤΔΜ και ο Παύλος Σαπαλίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Κοζάνης. Ενώ, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το εργαστήριο ξεκίνησε με την σύντομη παρουσίαση του έργου, από τον επικεφαλής, κ. Βλάση Οικονόμου, Διευθυντή του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP), Τοποθετήσεις έγιναν από τους προσκεκλημένους ομιλητές κα Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον κ. Νικόλαο Κοντινάκη, μέλος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG ENER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον κ. Χρήστο Τουρκολιά, συνεργάτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Η κα Σπυράκη, ξεκίνησε τονίζοντας την σημασία της εφαρμογής της αρχής της ενεργειακής προτεραιότητας τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο πρότυπο που πρέπει να διαδραματίσουν οι δημόσιοι φορείς και τα δημόσια κτίρια, για να επιτευχθούν οι στόχοι για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Ο κ. Κοντινάκης, συμπλήρωσε παρουσιάζοντας τα κύρια άρθρα της αναθεώρησης της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση και τόνισε το ρόλο των πράσινων συμβάσεων που θα πρέπει να εισαχθούν στις εθνικές διαδικασίες, Τέλος, ο κ. Τουρκολιάς ανέδειξε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νέο εθνικό ΕΣΕΚ, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά βήματα.

Το εργαστήριο συνεχίστηκε με τον παρουσίαση του κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, Επιστ. Συνεργάτης ΕΜΠ, ο οποίος παρουσίασε τα δέκα εργαλεία υποστήριξης των ΟΤΑ, σε επίπεδο λήψης αποφάσεων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Εκτενής περιγραφή πραγματοποιήθηκε για αυτό που αφορά τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να τίθενται στον τοπικό και περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ χρησιμοποιήθηκε επιτόπου με τη βοήθεια ενός διαδικτυακού παιχνιδιού. Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα, καθώς ανέδειξαν ότι η πιο σημαντική προτεραιότητα για τη λήψη κάθε απόφασης θα πρέπει να είναι η περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, η δίκαιη μετάβαση μέσα από τους όρους της δίδυμης μετάβασης, η προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των χρήσεων γης, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τέλος, η ενεργειακή απόδοση.

Το Εργαστήριο συντόνισε η Δρ. Σοφία Ναταλία Μποέμη, Συνυπεύθυνη του Τμήματος Ψηφιακής Μετάβασης και Κλιματικών Πολιτικών του CluBE.  

Το πρόγραμμα Regio1st, επιδιώκει να εντάξει την Αρχή της «Προτεραιότητας στην Ενεργειακή Απόδοση» (Energy Efficiency First Principle – EE1st), η οποία κατοχυρώθηκε νομοθετικά στο Άρθρο 3 της Αναθεώρησης της Οδηγίας της Ενεργειακής Απόδοσης, στο επίκεντρο προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη πριν από κάθε περιφερειακή και τοπική απόφαση.

Το έργο Regio1st συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2025 και στην υλοποίησή του συμμετέχουν 10 εταίροι. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετέχει στο έργο το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE.