HOOP: Στο Munster της Γερμανίας για τη διαχείριση και αξιοποίηση αποβλήτων

HOOP: Στο Munster της Γερμανίας για τη διαχείριση και αξιοποίηση αποβλήτων

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου HOOP ταξίδεψε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Munster.
Εκεί, μάθαμε για όλη τη διαχείριση των αποβλήτων της πόλης και επικεντρωθήκαμε στις διεργασίες αξιοποίησης των βιοαποβλητων από την είσοδο τους στο εργοστάσιο μέχρι την συσκευασία του τελικού προϊόντος ως compost.

 

 

 

 

 

 

 

Η Κοζάνη κοιτάει στο μέλλον και
γίνεται ένας πράσινος φάρος κυκλικής βιοοικονομίας.

Το έργο HOOP υποστηρίζει 8 πόλεις και περιφέρειες στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας αστικής κυκλικής βιοοικονομίας που θα επικεντρωθούν στην ανάκτηση πολύτιμων πόρων από τα αστικά βιοαπόβλητα και υγρών αποβλήτων για την παραγωγή προϊόντων βιολογικής βάσης. Το HOOP Urban Circular Bioeconomy Hub θέλει να δημιουργήσει μία διαδικτυακή πλατφόρμα για την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων και της αναπαραγωγής σε πόλεις και περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

Το HOOP παρέχει Βοήθεια Ανάπτυξης Έργου σε:

  1. Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία (Ελλάδα)
  2. Albano-Laziale (Ιταλία)
  3. Almere (Ολλανδία)
  4. Bergen (Νορβηγία)
  5. Kuopio (Φινλανδία)
  6. Münster (Γερμανία)
  7. Murcia (Ισπανία)
  8. Greater Porto (Πορτογαλία)

Αποτελείται από 9 Πακέτα Εργασίας, ο χρόνος υλοποίησης του έχει υπολογιστεί στους 48 μήνες, συμμετέχουν 10 κράτη και 23 εταίροι.

Η στρατηγική της Ε.Ε. αναφορικά με τα απόβλητα, ειδικά των αστικών περιοχών, προβλέπει ότι οι πόλεις πρέπει να γίνουν σημαντικοί κόμβοι κυκλικής βιοοικονομίας. Τα απόβλητα των πόλεων, πρέπει να αποτελούν την πρώτη ύλη που μετά από την κατάλληλη επεξεργασία θα αποτελέσουν ασφαλή και βιώσιμα προϊόντα βιολογικής βάσης και θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν καταλλήλως. Ωστόσο, μέχρι τώρα, πολύ λίγες πόλεις και περιφέρειες έχουν αναπτύξει κυκλικές βιο-βασισμένες οικονομικές στρατηγικές ή έργα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων βιολογικής βάσης. Το έργο HOOP στοχεύει να το αλλάξει αυτό.

Τα βιο-απόβλητα και τα υδάτινα λύματα πρέπει να θεωρούνται πόροι και όχι απόβλητα, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε προϊόντα όπως τα βιο-λιπάσματα και τα βιο-πλαστικά. Ως αποτέλεσμα, παραμένουν στη ροή των υλικών (γνωστός και ως «αστικός μεταβολισμός») ακολουθώντας την αρχή της κυκλικής οικονομίας. Έτσι, περιορίζονται δραστικά τα σκουπίδια και τα απόβλητα και επέρχεται κυκλικότητα.

 

Το HOOP αναλύει τον αστικό μεταβολισμό καθεμιάς από τις 8 πόλεις και περιφέρειες «Φάρους» του έργου, χαρτογραφώντας τον τρόπο με τον οποίο τα υλικά ρέουν μέσα, έξω και γύρω από τις περιοχές.

Καθώς τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικότητας είναι εξαιρετικά πολύ γραμμικά, το έργο HOOP προσπαθεί να το διορθώσει αυτό αναπτύσσοντας μία νέα μέθοδο κυκλικής αποτίμησης που θα ενσωματώνει καλύτερα την προστιθέμενη αξία της κυκλικότητας. Επίσης, εντοπίζονται και αναγνωρίζονται και άλλα υπάρχοντα και επιτυχημένα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας για την αστική κυκλική βιοοικονομία. Κατόπιν, τα επιτυχημένα αυτά μοντέλα «ράβονται» ώστε να προσαρμοστούν απόλυτα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε πόλης και περιοχής «Φάρου» και ακολούθως αξιολογούνται για να γίνει κατανοητό ποιες είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης των επιλεγμένων έργων και επιχειρηματικών μοντέλων.

Τα επιθυμητά αποτελέσματα του έργου είναι:

  • Να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που θα ενισχύσουν την βιώσιμη κυκλική βιο-βασισμένη οικονομία και να υποστηρίξει την έναρξη καινοτόμων έργων για την αξιοποίηση αστικών βιοαποβλήτων και των λυμάτων μέσω της παραγωγής προϊόντων βιολογικής βάσης.
  • Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων και περιφερειών για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής καλών πρακτικών και διδαγμάτων.
  • Να συμβάλλει στην αύξηση της ανακύκλωσης αστικών βιοαποβλήτων και λυμάτων, αποφεύγοντας την υγειονομική ταφή και μειώνοντας τις σχετικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
  • Να συμβάλλει στη δημιουργία Πράσινων θέσεων εργασίας στις πόλεις και περιοχές που συμμετέχουν.
  • Να αυξήσει το ενδιαφέρον των πολιτών της Ε.Ε. και των μέσων ενημέρωσης αναφορικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη της αστικής βιοοικονομίας.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μέσω των δράσεων του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) που αποτελεί εταίρο στο έργο HOOP, επιδιώκει να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητες της Μονάδας Μηχανικής – Βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων, την επέκταση της χωριστής συλλογής των υπολειμμάτων καφέ για αξιοποίηση με τεχνολογίες ζύμωσης, την εξέταση της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. έλαια) που θα χρησιμοποιηθούν σε καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα, παραγωγή τροφίμων και τη διερεύνηση της περαιτέρω χρήσης των ελαίων καφέ ως PHA ή βιοεπιφανειοδραστικών.

Επίσης, στοχεύει να αλλάξει τη συμπεριφορά των πολιτών και της βιομηχανίας τροφίμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη συλλογή των βιοαποβλήτων, όπως και να διαδώσει τις διαδικασίες που υιοθετούνται εδώ αναφορικά με τη συλλογή των βιοαποβλήτων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.