LIFE Terra: Το έργο που στοχεύει να φυτέψει 500 εκατομμύρια δέντρα σε όλη την Ευρώπη.

LIFE Terra: Το έργο που στοχεύει να φυτέψει 500 εκατομμύρια δέντρα σε όλη την Ευρώπη.

Το Life Terra είναι ένα έργο που θα φέρει την αλλαγή, είναι ένα έργο που σχεδιάζει την διοργάνωση 30.000 δράσεων
σε όλη την Ευρώπη μέσα σε διάστημα 5 ετών.
Αποτελεί την μεγαλύτερη πρωτοβουλία της Ευρώπης για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με γνώμονα τον πολίτη.

 

Φύτευση 500 εκ. δέντρων: 1 δέντρο για κάθε Ευρωπαίο πολίτη

Το έργο LIFE Terra (LIFE19 CCM/NL/001200) θέλει να δημιουργήσει ένα κίνημα φύτευσης 500 εκατομμυρίων δέντρων μέσα σε διάρκεια 5 ετών (2020-2025), αξιοποιώντας και παρακολουθώντας το δικό του μηχανισμό δέσμευσης του άνθρακα και δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να λάβουν και αυτοί άμεσα μέτρα ενάντια στην κλιματικής κρίσης και την κλιματική αλλαγή.

Life Terra x CluBE

Στα πλαίσια των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν για την Εβδομάδα Κλιματικής Ουδετερότητας, που διοργανώθηκε από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, οργανώθηκε δενδροφύτευση στη ΔΙΑΔΥΜΑ. Εκεί, βρέθηκαν μικροί και μεγάλοι φίλοι του συλλόγου «Διόσκουροι Κοζάνης» για να ζήσουν την εμπειρία της δενδροφύτευσης και να αδράξουν την ευκαιρία οι ίδιοι να συμβάλλουν στην ανάπλαση της περιοχής.
Κάθε δράση που γίνεται στη φύση, μας δίνει μόνο ζωή!

 

Λίγα λόγια για το έργο…

Στο έργο συμμετέχουν 16 εταίροι από Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Ιταλία, Γερμανία. Στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία, ο στόχος είναι να φυτευτούν περισσότερα από 250.000 δέντρα.

Στην Ελλάδα, υπεύθυνος για την οργάνωση και εκτέλεση των απαιτούμενων δράσεων είναι το τμήμα ΙΔΕΠ του ΕΚΕΤΑ που συμμετέχει ως συνεργάτης υλοποίησης, παρέχοντας εγχώρια την απαιτούμενη υποστήριξη.

Η συνεισφορά του ΕΚΕΤΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κρίνεται καθοριστική καθώς συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αφορούν τη μεταλιγνιτική εποχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΕΚΕΤΑ προωθεί και εφαρμόζει έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα με έμφαση στην καινοτομία και την ανάκτηση χαμένων θέσεων εργασίας στην κρίσιμη περίοδο της ενεργειακής μετάβασης και της μεταλιγνιτικής εποχής.

Οι κύριοι στόχοι του έργου LIFE Terra είναι:

  • Να καταφέρει να δεσμεύσει μαζικά τους πολίτες, όπως και ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να αναλάβουν δράση με σκοπό τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής καθιστώντας ευκολότερη και εφικτότερη τη φύτευση 500 εκατομμυρίων δένδρων στην Ευρώπη μέχρι το 2025
  • Να διασυνδέσει ευκολότερα και με μεγαλύτερη αμεσότητα τους συμμετέχοντες μέσω μίας κοινής καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογής που οργανώνουν και απλοποιούν τη διαδικασία φύτευσης
  • Να εφαρμόσει τις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες παρακολούθησης για την ανάπτυξη των δέντρων, με σκοπό να παρέχει τα ακριβέστερα δεδομένα
  • Να καταφέρει να εμπνεύσει την επόμενη γενιά Ευρωπαίων πολιτών ώστε να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις που θα φέρουν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Και για να γίνουν πράξη όλα αυτά, θα πραγματοποιηθούν αναδασώσεις σε ποιοτικά υποβαθμισμένες περιοχές που θα έχουν ως στόχο τη συγκράτηση του νερού, τη μείωση των διαβρώσεων και τη διατήρηση του εδάφους. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει στην αειφορία των δασών καθώς όσο θα προχωράει η υλοποίηση του θα διευρύνεται το κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης για πτηνά και έντομα. Την ίδια στιγμή που τα δέντρα θα παράγουν φρούτα, καρπούς και θα αξιοποιούνται για την ξυλεία τους

Τα οφέλη του προγράμματος δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα, καθώς η παραγόμενη βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε δεύτερο χρόνο για παραγωγή ενέργειας ή βιοκαυσίμων, συμβάλλοντας στην δημιουργία κυκλικής οικονομίας και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Με την αποκατάστασή τους, οι υποβαθμισμένες εκτάσεις πρόκειται να αποτελέσουν σημαντικές αποθήκες άνθρακα.

 

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ: https://www.lifeterra.eu/en

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Άκης Παπαδέλης: [email protected]

Χριστίνα Μακρή: [email protected]