AGROTICA 2022: Hμερίδα με θέμα ¨Καινοτόμες τεχνικές αξιοποίησης αγροτικών τπολειμμάτων και αποβλήτων»

AGROTICA 2022: Hμερίδα με θέμα ¨Καινοτόμες τεχνικές αξιοποίησης αγροτικών τπολειμμάτων και αποβλήτων»

 

Στην 29η Διεθνή Έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, Agrotica 2022, το ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: ¨Καινοτόμες τεχνικές αξιοποίησης αγροτικών τπολειμμάτων και αποβλήτων» .

Σκοπός ήταν η ενημέρωση με επίκεντρο την βιομάζα και την αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο των αγροτικών υπολειμμάτων και αποβλήτων μέσω των νέων τεχνολογιών. Με την ευκαιρία αυτή, παρουσιάστηκαν κάποια από τα Ευρωπαϊκά έργα, που ασχολούνται με τους τομείς αυτούς.

 

BBTWINS

Το έργο στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων , αναπτύσσοντας δύο καινοτόμα ψηφιακά δίδυμα για τους τομείς των οπωροκηπευτικών και χοιροτροφίας. Ενσωματώνοντας τις δύο αλυσίδες αξίας: αγροδιατροφική και πρώτων υλών. Η τεχνολογία θα βοηθήσει να μειωθούν οι απώλειες για μια πιο βιώσιμη παραγωγή. Τα ψηφιακά δίδυμα θα δημιουργήσουν ψηφιακά αντίγραφα φυσικών συστημάτων τροφίμων που μπορούν να εξεταστούν, να τροποποιηθούν και να δοκιμαστούν, χωρίς να διαταραχθούν οι υπάρχουσες αλυσίδες αξίας και να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες.

Θα δημιουργηθεί ένα ρεαλιστικό ψηφιακό μοντέλο προσομοίωσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOMODEL4REGIONS

Το έργο στοχεύει στην υποστήριξη της εδραίωσης των καινοτόμων μοντέλων διακυβέρνησης σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο για να επιτευχθεί καλύτερη ενημέρωση στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην κοινωνική συμμετοχή και
καινοτομία για ενδυνάμωση των διεπαφών της Ε.Ε. και της επιστημονικής πολιτικής με σκοπό την πραγματοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Στα πλαίσια του έργου θα διεξαχθεί μελέτη για τη δημιουργία ενός Κέντρου Εμπορίας Βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία.

 

CEE2CT

Σκοπός είναι η υποστήριξη των χωρών της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης και πέρα ώστε να αναπτύξουν στρατηγικές κυκλικής βιοοικονομίας και πλάνα δράσης με την μεταφορά γνώσης και τα καινοτόμα μοντέλα διακυβέρνησης, που θα ενεργοποιήσουν την βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα  προς την  επίτευξη καλύτερα ενημερωμένης διαδικασίας λήψης αποφάσεων, την κοινωνική συμμετοχή και της καινοτομίας, βασισμένο στην μεταφορά γνώσης από τις έμπειρες πόλεις-πρότυπα αυτού του πλαισίου.

Η Δυτική Μακεδονία, και η Ελλάδα γενικότερα, θα είναι μέσα στις περιφέρειες και τις χώρες αντίστοιχα, που θα ωφεληθούν από τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη στρατηγικών βιοοικονομίας.

 

BIOTRANSFORM: 

Το BIOTRANSFORM θα παράσχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη πολιτικών, μια βάση γνώσης και εξειδικευμένη υποστήριξη, προκειμένου να επιταχύνει τη μετάβαση από τα γραμμικά στα κυκλικά συστήματα.

Για την επίτευξη του στόχου, το έργο θα αναπτύξει και θα δοκιμάσει το πλαίσιο χρησιμοποιώντας μια πολυπαραγοντική προσέγγιση σε 6 τοπικές περιπτώσεις (σε Ισπανία, Αυστρία, Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία), Φινλανδία, Τσεχία και Γερμανία) που αφορούν σημαντικές βιομηχανίες και σενάρια για την ΕΕ, όπως: δασοκομία, γεωργία, οικοσυστήματα λιμνών, μέταλλα και λιγνίτη, και χημικά.

 

MarginUp! :

Στόχος η εκμετάλλευση περιθωριοποιημένων ή/και χαμηλής παραγωγικότητας εκτάσεων για την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων μέσω της καλλιέργειας μη βρώσιμων α’ υλών, ανθεκτικών στο κλίμα και φιλικών προς τη βιοποικιλότητα.

Το CluBEΔΙΑΔΥΜΑ, η ALFAWOOD και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,θα αποκαταστήσουν μια έκταση πρώην ορυχείου λιγνίτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η φύτευση πολυετών δέντρων και αυτόχθονων βοτάνων, με σκοπό την παραγωγή βιομάζας για τη βιομηχανία ξύλου καθώς και για την παραγωγή βιώσιμων βιολογικών προϊόντων, όπως μέλι και καλλυντικά.