Το Cluster στο Ζάππειο στην εκδήλωση: «Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου»

Το Cluster στο Ζάππειο στην εκδήλωση: «Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου»

Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα Εκδήλωση με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου». Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν περιλάμβαναν:

  • την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου
  • το ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο
  • την Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Συνιδρυτής και Διαχειριστής του, Νικόλαος Ντάβος, που με την ομιλία του κατέστησε σαφές ποια είναι η στόχευση στη Δυτική Μακεδονία αναφορικά με το Πράσινο Υδρογόνο. Εκπροσωπώντας θεσμικά τη Δυτική Μακεδονία, παραβρέθηκε επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, όπως επίσης και ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

 

Ο κ. Ντάβος, στην ομιλία του παρουσίασε το CluBE, τις δράσεις του, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Cluster υλοποιεί πάνω από 25 έργα με σχεδόν 30 άτομα προσωπικό και ότι μέσω των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων επιδιώκει να ενισχύσει την καινοτομία και την περιφερειακή γνώση.

 

 

Επεσήμανε ότι το CluBE αποτελεί μέλος του Hydrogen Europe, της European Clean Hydrogen Alliance και του European Hydrogen Valleys Partnership. Η ενασχόληση του Cluster με το πράσινο υδρογόνο έχει ξεκινήσει από την ίδρυση του αλλά έχει ενταθεί από το 2019 σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχει αμέριστη υποστήριξη της προσπάθειας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία και με άλλους σημαντικούς φορείς, για τη δημιουργία ενός εμβληματικού έργου πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία. Απόρροια αυτής της προσπάθειας, είναι η συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Ελλάδας σε 2 σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στην απαρχή της έναρξης της οικονομίας υδρογόνου για τη Δυτική Μακεδονία.

Έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μίας κοιλάδας υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, το CluBE έχει φέρει στην περιοχή σημαντικά Ευρωπαϊκά Έργα και έχει ξεκινήσει σημαντικές πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά, 4 Ευρωπαϊκά έργα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες υδρογόνου υλοποιούνται αυτή την περίοδο:

  1. GreenSkills4H2 (Erasmus+): Στόχος του είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης για τις τεχνολογίες υδρογόνου.
  2. Hy2Market (Interregional Innovation Investments): Στόχος του είναι να εντοπιστούν και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας, τις μεταφορές, τη χρήση στη βιομηχανία και την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου.
  3. I-STENTORE (HorizonEurope): Αποσκοπεί στην προώθηση νέων τεχνολογιών αποθήκευσης και να προτείνει νέες υβριδικές λύσεις (υδρογόνο και μπαταρίες) που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην αποτελεσματικότερη διαχείριση συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτιστοποίηση των λειτουργειών δικτύου.
  4. 24_7 ΖΕΝ (Horizon Europe): Αποσκοπεί στο να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να λειτουργήσει πιλοτικά μία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας και εξισορρόπησης ισχύος του δικτύου με υδρογόνο με την τεχνολογία Solid Oxide.

Ακόμη, ανέφερε το εθνικό έργο InnoAgrivet που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και έχει ως στόχο την μετατροπή και πιλοτική ενεργειακή αναβάθμιση του πρώην κτηνιατρείου Κοζάνης σε αγροτικό και κτηνιατρικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας το οποίο θα λειτουργεί ως ένα Βιωματικό Εργαστήριο με παράλληλη επίδειξη νέων και καινοτόμων τεχνολογιών (τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, φωτοβολταϊκό πάρκο, αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες και υδρογόνο, πιλοτικός σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου και ένα αυτοκίνητο υδρογόνου).

Επιπροσθέτως, ο κ. Ντάβος αναφέρθηκε σε ένα υποβληθέν και υπό αξιολόγηση έργο που θεωρείται ως εμβληματικό για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, το GREENH2ORN. Στόχος του έργου είναι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου από μία μονάδα ηλεκτρόλυσης και η χρήση του υδρογόνου αυτού σε ένα εμπορικό πλέον σταθμό ανεφοδιασμού που θα σχεδιαστεί και θα εγκατασταθεί στην Κοζάνη από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και θα έχει πιέσεις ανεφοδιασμού υδρογόνου 200/350/700 bar.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε επίσης, στην ένταξη της Κοζάνης στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030, καθώς αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της πόλης για τα επόμενα χρόνια.

Καθώς το υδρογόνο αναμένεται να παίξει τέτοιο κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και συνολικά της Ευρώπης τα αμέσως επόμενα χρόνια, ο κ. Ντάβος παρέθεσε τις εντυπώσεις του από την παρουσία του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου που διοργανώθηκε από τη Hydrogen Europe με τεράστια επιτυχία στις Βρυξέλλες. Το αξιοσημείωτο είναι το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η οικονομία του υδρογόνου στην Ευρώπη!

Τέλος, παρουσίασε τη μεγάλη διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ μεταλιγνιτικής εποχής και της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία αυτή την περίοδο με την ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία του υδρογόνου που ήρθε για να μείνει σε όλη την Ευρώπη καθώς αυτό αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος. Στόχος είναι η Δυτική Μακεδονία να κινηθεί γρήγορα και να γίνει κόμβος πράσινου υδρογόνου τόσο για τη χώρα μας όσο και για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσει διαμετακομιστικό κέντρο που θα τη συνδέει με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 «Έχουμε πραγματικά σαν περιοχή την δυνατότητα να γίνουμε
ένας κόμβος πράσινου υδρογόνου!»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Χατζημαρκάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλου της Hydrogen Europe και συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υδρογόνου, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Επιτροπή για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο.