Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου στην Ελλάδα!

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου στην Ελλάδα!

Στις 20.04.2023 εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας μπορούν να ιδρύονται Πρατήρια Υδρογόνου (Η2) στην Ελλάδα.

 

 

Με την έκδοση της υπ’ αριθμόν 118664/20-04-2023 (ΦΕΚ 2570/Β’/2023) ΚΥΑ,  καθίσταται εφικτή η αδειοδότηση και η δημιουργία εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της κυκλοφορίας των οχημάτων υδρογόνου (μηδενικών εκπομπών) στη χώρα. Ειδικότερα, η απόφαση καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση και λειτουργία αμιγών ή μικτών πρατηρίων υδρογόνου για χρήση στις οδικές μεταφορές.

Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς τίθεται η ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων υδρογόνου σε όλο το μήκος του ευρωπαϊκού δικτύου. Οι νέες ενεργειακές ανάγκες που προκύπτουν οδηγούν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη διερεύνηση των εναλλακτικών καυσίμων.

Το υδρογόνο έχει αναγνωριστεί ως ένα υποσχόμενο εναλλακτικό καύσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα είναι ελαφρύ, αποθηκεύσιμο και ενεργειακά αξιοποιήσιμο. Δεν παράγει εκπομπές άνθρακα ούτε αέρια θερμοκηπίου και είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι οι εκπομπές του είναι υδρατμοί/καθαρό νερό.

Το πράσινο υδρογόνο από τεχνολογίες ηλεκτρόλυσης έχει σημαντικές δυνατότητες να επιτρέψει τη μετάβαση της ενέργειας σε μια καθαρή ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα που θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα.

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας ασχολείται εντατικά με την ένταξη του υδρογόνου ως καύσιμο στην Ελλάδα. Ο ρόλος του, από το 2019 και έπειτα, είναι η δημιουργία μίας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ της βιομηχανίας, των θεσμικών φορέων και ερευνητικών κέντρων για τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως του υδρογόνου. Με τη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα σχετικά με την παραγωγή και αξιοποίηση του Η2, απέκτησε γνώσεις και δεξιότητες που συνείσφεραν στην υπογραφή της νέας ΚΥΑ.

Στη Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας της μεταλιγνιτικής περιόδου που διανύει και της δίκαιης μετάβασης, η εδραίωση μιας οικονομίας βασισμένη στο υδρογόνο είναι μια κατάσταση που θα προσφέρει πολλά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Στόχος του CluBE, είναι η δημιουργία μιας κοιλάδας πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία τα επόμενα χρόνια!