CEE2ACT: Ενδυνάμωση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να αναπτύξουν Στρατηγικές και Σχέδια Δράσης Βιοοικονομίας

CEE2ACT: Ενδυνάμωση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να αναπτύξουν Στρατηγικές και Σχέδια Δράσης Βιοοικονομίας

Το CEE2ACT ξεκίνησε για να υποστηρίξει 10 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
στην ανάπτυξη στρατηγικών κυκλικής βιοοικονομίας.

 

Στις 13-14 Σεπτεμβρίου 2022, εκπρόσωποι 17 ευρωπαϊκών οργανισμών από 17 χώρες συγκεντρώθηκαν στη Βουδαπέστη στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου CEE2ACT, που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon Europe.

 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει θέσει ως στόχο της η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, μέχρι το 2050 και να επιτύχει μια πράσινη μετάβαση που θα είναι δίκαιη χωρίς αποκλεισμούς. Ένα από τα επτά βασικά μονοπάτια για την επίτευξη αυτής της κλιματικής ουδετερότητας είναι η βιοοικονομία. Η ενημέρωση του 2018 στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοοικονομία, υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης εθνικών στρατηγικών βιοοικονομίας και σχεδίων δράσης για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και κυκλικής βιοοικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές.

 

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ακόμη κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) που δεν διαθέτουν εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης για τη βιοοικονομία παρά την υψηλή βάση πόρων βιομάζας και τη νέα δυναμική της βιοοικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν σχετικές περιφερειακές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τη βιοοικονομία στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

 

Ο στόχος του CEE2ACT είναι να ενδυναμώσει χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία,) και πέραν αυτής (Ελλάδα, Δημοκρατία της Σερβίας) να αναπτύξουν κυκλικές στρατηγικές βιοοικονομίας και σχέδια δράσης, μέσω της μεταβίβασης γνώσης και καινοτόμων μοντέλων διακυβέρνησης, για την επίτευξη καλύτερα ενημερωμένων διαδικασιών λήψης αποφάσεων, κοινωνικής δέσμευσης και καινοτομίας, με βάση την πρακτική έμπειρων χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία).

 

Η μεταφορά γνώσης και η έμπνευση με δημιουργικούς τρόπους που αντιμετωπίζουν τα κίνητρα, τις ανάγκες και τα κενά γνώσης κάθε χώρας-στόχου του CEE2ACT θα πραγματοποιηθούν μέσω των Εθνικών Κόμβων Βιοοικονομίας του CEE2ACT. Θα εφαρμοστεί μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω (bottomup) σε όλες τις δραστηριότητες του έργου, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένα κενά γνώσης και ελλείψεις της συμβατικής προσέγγισης από πάνω προς τα κάτω (topdown), δημιουργώντας στενότερες διασυνδέσεις μεταξύ των φορέων κατά μήκος των δημόσιων ιδρυμάτων, του ιδιωτικού τομέα, της βιομηχανίας, της ενέργειας, των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), των προμηθευτών πρώτων υλών (π.χ. απόβλητα, παράπλευρων ροών, αγρότες, δασολόγοι, ψαράδες), ακαδημαϊκής κοινότητας και έρευνας, ΜΚΟ και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στις χώρες – στόχους.

 

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πραγματοποιηθεί μια βασική αξιολόγηση και θα εφαρμοστούν δραστηριότητες εμπλοκής των ενδιαφερομένων, διασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή όλων των σχετικών ενδιαφερομένων. Θα δημιουργηθούν ψηφιακές λύσεις για βιώσιμη διακυβέρνηση, υποστηρίζοντας την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη μεταφορά τεχνολογίας και χτίζοντας τις ικανότητες των ενδιαφερόμενων να αναπτύξουν στρατηγικές βιοοικονομίας από τη βάση προς την κορυφή (bottomup).

 

Τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν και θα διαδοθούν μέσω πρακτικών εργαλείων, κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων πολιτικής για την υποστήριξη των ευεργετούμενων χωρών να αναπτύξουν ευέλικτες και χωρίς αποκλεισμούς στρατηγικές και σχέδια δράσης βιοοικονομίας, ενισχύοντας την κοινωνική δέσμευση στη μετάβαση των χωρών προς μια κυκλική βιοοικονομία.

 

Το έργο CEE2ACT

 

Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία.

 

Συνολικός προϋπολογισμός και πηγή χρηματοδότησης:  3.9 εκ. Ευρώ. HORIZON-CL6-2021-Governance-01-10  Έργο δράσης συντονισμού και υποστήριξης Horizon Europe. Αυτό το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο συμφωνίας επιχορήγησης N°101060280.

 

Διάρκεια: 36 months (1 Σεπτεμβρίου 2022 – 30 Σεπτεμβρίου 2025)

 

Συντονιστής: María Beatriz Rosell, Senior Project Manager, Geonardo Environmental Technologies Ltd., Email: [email protected]

 

Media & Communications: Nathalie Bargues, Project Manager, Greenovate! Europe, Email: [email protected]

 

Επερχόμενη Ιστοσελίδα: www.cee2act.eu

 

Κανάλια Social media: LinkedIn and Twitter