Δελτίο Τύπου: Το CluBE, το ΕΚΕΤΑ, η ΔΙΑΔΥΜΑ και η MATESION συμμετείχαν και συνδιοργάνωσαν την εναρκτήρια συνάντηση του νέου τους έργου NOMAD

Δελτίο Τύπου: Το CluBE, το ΕΚΕΤΑ, η ΔΙΑΔΥΜΑ και η MATESION συμμετείχαν και συνδιοργάνωσαν την εναρκτήρια συνάντηση του νέου τους έργου NOMAD

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), και η εταιρία παραγωγής Βιοαερίου MATESION συμμετείχαν μαζί με άλλους 10 φορείς στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου NOMAD που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του ΕΚΕΤΑ και στις 13 Νοεμβρίου στη Κοζάνη στα γραφεία της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το έργο NOMAD αποτελεί μία συνεργασία εταίρων από την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Κίνα, με στόχο την ανάπτυξη μιας καινοτόμου λύσης μικρής κλίμακας που αφορά την ανάκτηση ινών και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών από τα υπολείμματα της αναερόβιας χώνευσης, για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολιπασμάτων.

Επιπρόσθετος στόχος αποτελεί η επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τα υπολείμματα χώνευσης, όπως είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την υγεία, καθώς και της βελτίωσης της σύστασής τους για διευκόλυνση στην εφαρμογή τους. Προς το παρόν, η μετατροπή των υπολειμμάτων αυτών σε βιολιπάσματα δεν είναι εφικτή για τις περισσότερες μονάδες παραγωγής μικρής κλίμακας εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμου και οικονομικά συμφέροντος εξοπλισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι παρούσες τεχνολογικές επιλογές για μονάδες αναερόβιας χώνεψης μικρής κλίμακας είναι περιορισμένες, καθώς και το υψηλό κόστος εναπόθεσης του υπολείμματος τους, το NOMAD μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή εξέλιξη της διαχείρισης αυτού. Η ανάκτηση θρεπτικών συστατικών και η μείωση του όγκου του υπολείμματος θα είναι πλέον οικονομικά εφικτές και από μονάδες μικρής κλίμακας. Συνοψίζοντας, μέσω του NOMAD θα προκύψει μια κινητή μονάδα εκμετάλλευσης του υπολείμματος της αναερόβιας χώνευσης, η οποία θα υποστηρίζει την ανάκτηση θρεπτικών συστατικών.

Η στρατηγική του NOMAD είναι να ενσωματώσει και να μετατρέψει σε κινητή (μέσω της χρήσης οχήματος) την ανωτέρω τεχνολογία η οποία θα εξυπηρετεί πολλαπλές μονάδες, και ταυτόχρονα θα αξιοποιεί την περίσσεια θερμότητας, το CO2 και την υδραυλική ενέργεια του οχήματος. Η διαδικασία θα επιτύχει ταυτόχρονα συμμόρφωση με τους κανονισμούς και σημαντική μείωση του όγκου των υπολειμμάτων, ανακτώντας νερό για μελλοντική χρήση. Η λυματολάσπη θα διαχωριστεί και θα αναμειχθεί με τέφρα και βιοξυλάνθρακα (biochar) για την παραγωγή βέλτιστων, θρεπτικά ισορροπημένων βελτιωτικών εδάφους.

Στα πλαίσια του έργου θα διοργανωθούν τέσσερις πιλοτικές δοκιμές (στη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα) της κινητής τεχνολογίας ώστε να φανεί η ευελιξία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Η ομάδα του έργου NOMAD είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε και από την ιστοσελίδα του έργου (https://www.projectnomad.eu).

 

 

     CluBE Πληροφορίες Επικοινωνίας:

 

Διευθυντής

Δρ. Γιάννης Φάλλας

Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός,

Διδάκτωρ στον τομέα των ”Clusters σε Παραδοσιακούς Κλάδους της Βιομηχανίας”

Μέλος του Ευρωπαϊκού Πάνελ για τη Βιοοικονομία της ΓΔ Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη (DG RTD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κινητό: +30 6946465947

[email protected]

Διαχειριστής

Νικόλαος Ντάβος

Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός,

Υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα των υγρών βιοκαυσίμων

Μέλος της Ευρωπαϊκής Θεματικής Ομάδας ENRD (TG) σχετικά με την «Ενσωμάτωση της Βιοοικονομίας».

Κινητό: +30 6979774457

[email protected]

Διεύθυνση

Περιοχή ΖΕΠ, Κοζάνη

50100, Ελλάδα

Τηλ. +30 24610 56625

E-mail, URL: [email protected], www.clube.gr

 

 

Το έργο NOMAD έλαβε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης με αριθμ. 863000.