Κουπόνια Καινοτομίας για ΜΜΕ στον τομέα της βιομάζας

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) υλοποιεί το έργο SECURECHAIN, το οποίο αφορά την ανάπτυξη βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων βιομάζας σε 6 επιλεγμένες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Μακεδονία. Στόχος του έργου είναι η εξασφάλιση στερεάς βιομάζας μακροπρόθεσμα, χωρίς αύξηση του ανταγωνισμού με άλλες χρήσεις της γης και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αντίθετα, η χρήση της βιομάζας με έναν ενεργειακά αποδοτικό τρόπο θα επιτρέψει στη βιώσιμη βιοενέργεια να συμβάλει σημαντικά στην προστασία έναντι της κλιματικής αλλαγής. Το SECURECHAIN χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιχορήγησης Νο. 646457 για το χρονικό διάστημα από 01/04/2015 έως 31/03/2018.

Στα πλαίσια του έργου SecureChain και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (15-19 Ιουνίου 2015), το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας προσκάλεσε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τα Κουπόνια Καινοτομίας (Innovation Vouchers) για τη βιώσιμη μόχλευση της στερεάς βιομάζας ή/και τη χρήση της για παραγωγή ενέργειας.

Ένα Κουπόνι Καινοτομίας επιτρέπει σε μία ΜΜΕ ή μια ομάδα από ΜΜΕ με μια ιδέα που αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομάζας να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα και να συνεργαστούν με εξειδικευμένους συμβούλους, ώστε να εξερευνήσουν νέες πρωτοπόρες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες είναι σε θέση να ενισχύσουν την ένταξη στην αγορά βιώσιμων συστημάτων βιοενέργειας στην περιοχή τους.

Το Κουπόνι Καινοτομίας περιέχει ένα Πακέτο Καθοδήγησης Καινοτομίας (Innovation Mentoring Package), με πλήρη δέσμευση της ομάδας έργου του SECURECHAIN για διάστημα 30 μηνών, το οποίο περιλαμβάνει: κουπόνια καινοτομίας, τεχνική αξιολόγηση, προσαρμοσμένη κατάρτιση και καθοδήγηση, αξιολόγηση κύκλου ζωής, οικονομική καθοδήγηση και πιστοποίηση της βιωσιμότητας.

 

 

Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες κατέθεσαν τις προτάσεις τους τον Οκτώβριο του 2015. Οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης του έργου SecureChain, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στην Βαρκελώνη.

Από τη διαδικασία αξιολόγησης προέκυψαν οι τρεις καλύτερες προτάσεις για κάθε χώρα – εταίρο του έργου. Για τη Δυτική Μακεδονία οι τρεις καλύτερες προτάσεις που κέρδισαν το διαγωνισμό κατατέθηκαν από τις εταιρίες ΑΖ Βιοενέργεια, Alfa Wood – Πίνδος Α.Ε. και Matesion ltd.

Η εταιρία ΑΖ Βιοενέργεια ιδρύθηκε το 2011 και δραστηριοποιείται στην χονδρική και λιανική πώληση λεβήτων pellet, λεβήτων πετρελαίου, λεβήτων ξύλου, την εισαγωγή και παραγωγή pellet και wood chip (κυρίως ως καύσιμο), και την πώληση κουφωμάτων και μονωτικών υλικών.  Η επιχείρηση διαθέτει ακόμη μία πιλοτική καλλιέργεια Paulownia. Η εταιρία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 2,5MWe και 7,5 MWth, η οποία θα τροφοδοτείται κατά ένα ποσοστό από ταχυαυξή φυτά και κατά ένα ποσοστό από ανεκμετάλλευτη βιομάζα της περιοχής. Στόχος της εταιρίας είναι να προωθήσει τη χρήση της βιομάζας ως καύσιμο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας ότι η χρήση της μπορεί να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη και το ενεργειακό αποτύπωμα.

Η εταιρία Alfa Wood – Πίνδος Α.Ε. επεξεργάζεται ξυλεία θρυμματισμού και υπολείμματα από την επεξεργασία ξύλου στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας. Δραστηριοποιείται στην συλλογή, αποθήκευση και κατεργασία ξυλείας και θρυμμάτων ξύλου με την παραγωγή ινοσανίδας μέσης πυκνότητας και την εμπορία της. Στόχος της εταιρίας είναι η ανάπτυξη ενός ρεύματος για δασικά υπολείμματα (φλοιούς δέντρων) για τη βελτίωση των πόρων και της ενεργειακής απόδοσης (διαθέτει δύο λέβητες για σκοπούς ξήρανσης).

H εταιρία Matesion ltd. δραστηριοποιείται στην επεξεργασία γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και λιπασμάτων. H λειτουργία της βασίζεται στην παραγωγή βιοαερίου με τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα οργανικών αποβλήτων που αποτελούνται κατά 80% από κτηνοτροφικά απόβλητα και κατά 20% από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα (βιομηχανιών παρασκευής τροφίμων, κατάλοιπα γεωργικών καλλιεργειών κτλ). Η δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας της εγκατάστασης ανέρχεται στα 120 KW την οποία διοχετεύει στο εθνικό δίκτυο μέσω σύμβασης 20-ετούς διάρκειας.

Η εταιρία σχεδιάζει να βελτιώσει την αποδοτικότητα της μονάδας με τη διαφοροποίηση της πρώτης ύλης με στερεά βιομάζα (βελτίωση της αποδοτικότητας προεπεξεργασίας, της εποχιακής παραγωγικότητας, αύξηση κατά 30% της παραγωγής βιοαερίου και δυνατότητα να αυξήσει τα MW της).