Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Towards a circular economy in the agricultural sector».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Towards a circular economy in the agricultural sector».

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Towards a circular economy in the agricultural sector», την Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022, στην Κοζάνη, στο πλαίσιο του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής με θέμα «Αγροκυκλικότητα: Εφαρμογές στη Γεωργία».

 

 

 

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Γεωπονίας και Ινστιτούτο Αειφορικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers (ΗΠΑ) διοργάνωσαν την ημερίδα με θέμα: «Towards a circular economy in the agricultural sector».

 

Το πρώτο μέρος της ημερίδας επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες και στις προκλήσεις που προκύπτουν από τις συνέργειες μεταξύ της αγροδιατροφής και των ενεργειακών τομέων, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Gal Hochman, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Rutgers, Rutgers Climate Institute. Στη συνέχεια, κατά το δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο κ. Serpil Guran, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, Director Rutgers Ecocomplex μίλησε για την επαναχρησιμοποίηση οργανικών αποβλήτων για την επίτευξη κυκλικής οικονομίας άνθρακα, με αναφορά στις πρώτες ύλες και στις νέες τεχνολογίες. Τέλος, το τρίτο μέρος της ημερίδας εστίασε στις ευκαιρίες για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, με ομιλία της κυρίας Stephanie Murphy, Director Soil Testing Laboratory, Πανεπιστήμιο Rutgers, New Jersey Agricultural Experiment Station.

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης στην οποία πήραν μέρος οι κύριοι:

  1. Δημήτρης Βολουδάκης, Capacity Building Director, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά,
  2. Φωκίων Παπαθανασίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
  3. Νικόλαος Ντάβος, συνιδρυτής και διαχειριστής του CluBE,
  4. Βασίλειος Άμπας, Διευθυντής ΑΟΚ, ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Η ημερίδα, που διοργανώθηκε είχε σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις εξελίξεις στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, εστιάζοντας στον κλάδο της αγροδιατροφής. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα κατάρτισης «Αγροκυκλικότητα: Εφαρμογές στη Γεωργία» εντάσσεται στον κύκλο δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» υλοποιεί σε σύμπραξη με πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής. Συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η συνεργασία θεμελιώθηκε με ένα πρόγραμμα κατάρτισης 80 νέων επιστημόνων στις αρχές της κυκλικής οικονομίας στην γεωργία, με τη συνεισφορά του πανεπιστημίου της Αμερικής να είναι εξαιρετικά σημαντική, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ενός περιφερειακού πανεπιστημίου και ενός από την Αμερική.

Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας είναι αντικείμενο αιχμής, σημείωσε ο Υπεύθυνος εκπαίδευσης-κατάρτισης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» Δημήτρης Βολουδάκης,, τονίζοντας, επίσης, ότι στόχος του προγράμματος είναι να βγουν οι επιστήμονες από τα γραφεία και να καταρτίσουν τον κόσμο για τις εξελίξεις, κάνοντας εκπαίδευση στην τάξη, στο χωράφι αλλά και μέσω διαδικτύου. Επίσης, τόνισε πως οι εφαρμογή των γνώσεων στην πράξη έχει άμεσο αντίκρισμα στο οικονομικό στάτους του παραγωγού, έχοντας όφελος 30% μεσοσταθμικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της ποιότητας.

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Ντάβος από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατάρτισης που έγινε στη Δ. Μακεδονία σε 73 νέους αγρότες που εκπαιδεύθηκαν στο κομμάτι της αγροκυκλικότητας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο κομμάτι της εκπαίδευσης και διασύνδεσης επιστημόνων με τα προγράμματα κατάρτισης, τονίζοντας πως ενισχύει το κομμάτι της έρευνας με την αγροτική επιχειρηματικότητα, δίνοντάς τους μια επιχειρηματική νότα στις ιδέες και προοπτικές τους, με στόχο την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Οι απασχολούμενοι – καταρτιζόμενοι μπαίνουν σε διαδικασία mentoring και το CluBE θα προσπαθήσει να τους βοηθήσει να τις αναπτύξουν και να τις πάνε ένα βήμα παραπέρα, υλοποιώντας τες.

 

Από την πλευρά του, ο Βασίλειος Άμπας, Περιφερειακός Σύμβουλος, αναφέρθηκε στη δράση, λέγοντας πως στόχος είναι να υπάρξει προστιθέμενη αξία για την περιοχή, αναπτύσσοντας δράσεις που βοηθούν την αγροτική οικονομία, μέσω δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή, αναπτύσσοντας το αγροτικό εισόδημα. Επίσης, σημείωσε πως στόχος είναι να ξαναανακαλυφθεί η κυκλική οικονομία και να περαστεί στους νέους αγρότες, όπου έχει χαθεί.

Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης που έλαβε χώρα αποτυπώθηκε και η κατάσταση και οι προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας τόσο από την πανδημία, όσο και από την πρόσφατη κρίσης της Ουκρανίας-Ρωσίας.