NOMAD

NOMAD: Κινητή μονάδα παραγωγής βιο-λιπασμάτων

Η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και ο αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός, μας αναγκάζουν να αναζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής αγαθών και κατανάλωσης οι οποίοι σέβονται τα οικολογικά όρια του πλανήτη μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οργανικά απόβλητα αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 46% των παγκόσμιων αποβλήτων.

Το υπόλειμμα των μονάδων παραγωγής βιοαερίου, ένα υγρό υποπροϊόν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που παράγεται από την αναερόβια χώνεψη στις εγκαταστάσεις των μονάδων, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για μια πιο βιώσιμη και κυκλική γεωργία. Το έργο NOMAD θα προσφέρει σημαντικά οφέλη και στους ιδιοκτήτες των μονάδων βιοαερίου, αλλά και στους αγρότες, μετατρέποντας τα υπολείμματα των μονάδων βιοαερίου σε βιολογικά λιπάσματα υψηλής ποιότητας, μέσω της ανάπτυξης μιας έξυπνης και κινητής τεχνολογίας με μοναδικά χαρακτηριστικά:

  • Ανάκτηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών χρησιμοποιώντας προηγμένες διαδικασίες
  • Αφαίρεση επιβλαβών αντιβιοτικών και παθογόνων ουσιών ( και μικροοργανισμών)
  • Παροχή επιβεβαιωμένων επιλογών για το στερεό προϊόν που προκύπτει μετά την επεξεργασία του υπολείμματος

Η ευελιξία της τεχνολογίας του έργου NOMAD θα δοκιμαστεί σε τέσσερις διαφορετικές χώρες-τοποθεσίες (Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα και Ηνωμένο Βασίλειο), σε τέσσερα διαφορετικά κλίματα, καθώς και συνθήκες εδάφους. Μέσω των δοκιμών αυτών θα αναγνωριστούν πιθανά εμπόδια σχετιζόμενα με τη διαχείριση του υπολείμματος των μονάδων βιοαερίου, καθώς και με τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας.

Στοιχεία έργου

Ιστοσελίδα έργου: https://www.projectnomad.eu/

Twitter: https://twitter.com/NOMAD_H2020
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/51701084/
Youtube (Εισαγωγικό Βίντεο): https://www.youtube.com/watch?v=Ckdj61JhXOI&feature=youtu.beproject¨

 

Έναρξη έργου: 10/2019
Διάρκεια: 3 years
Συνολικός προϋπολογισμός: € 5.5 million
Συντονιστής έργου : EKETA – ΕΘΝΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (CERTH – Centre for research & technology Hellas)
Κοινοπραξία: 15 εταίροι από 8 χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ρουμανία, Μάλτα, Ολλανδία, Γερμανία και Κίνα)

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του συμφώνου επιχορήγησης με αριθμό 863000.