Τη δημιουργία ενός Κέντρου Εμπορίας Βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία θα μελετήσει το έργο BIOMODEL4REGIONS

Τη δημιουργία ενός Κέντρου Εμπορίας Βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία θα μελετήσει το έργο BIOMODEL4REGIONS

Μπορεί να ακούμε πολλά για τη Βιοοικονομία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να καταφέρουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση τους προς όφελος των κοινωνικών αναγκών. Τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης κουλτούρας στους πολίτες που να υπηρετεί αυτές τις αρχές, όσο και σε ερευνητικό και πρακτικό επίπεδο. Όπως είναι γνωστό, έχουν γίνει βήματα στην περιοχή, όπου με αφορμή και την παρουσία των τηλεθερμάνσεων αναπτύχθηκε σημαντική τεχνογνωσία μέσα και από την υλοποίηση προγενέστερων έργων.

Το νέο έργο μας BIOMODEL4REGIONS (πρόγραμμα HORIZON EUROPE), του οποίου η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες,, κινείται σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, έχοντας  ως στόχο να υποστηρίξει τη δημιουργία καινοτόμων μοντέλων διακυβέρνησης σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο, για να μικρύνει την «απόσταση» μεταξύ επιστήμης και πολιτικής στην ΕΕ, προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Έξι ευρωπαϊκές περιφέρειες (σε Γαλλία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελλάδα και Ιταλία) με διαφορετικά χαρακτηριστικά και εντός διαφορετικών πρωτογενών κλάδων (δασοκομία, αγροτική παραγωγή, υδρόβια βιομάζα και στερεά αστικά απόβλητα), θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν νέες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να αυξήσουν την ένταση της κοινωνικής συμμετοχής και της καινοτομίας.

Το πολύ ενδιαφέρον ελληνικό πιλοτικό έργο που θα υλοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία, θα επικεντρωθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού δασικής και αγροτικής βιομάζας. Το Ελληνικό πιλοτικό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας Περιφερειακής Επιτροπής και μιας Τεχνικής Ομάδας για τη Βιοοικονομία, καθώς και τη σύνταξη μιας ανάλυσης για τη δημιουργία ενός Κέντρου Εμπορίας Βιομάζας.

Θα συμμετέχουν στο project, πληθώρα τοπικών επιχειρήσεων με σχετική δραστηριότητα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οι παραπάνω φορείς, υπό το συντονισμό του CluBE (Cluster Βιοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας) ως εταίρου του έργου, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την υποστήριξη του αναδυόμενου τομέα της βιοοικονομίας στη Δυτική Μακεδονία.

Στην εναρκτήρια συνάντηση στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 13 εταίρους του έργου ανά την Ευρώπη, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονται σημαντικά ερευνητικά κέντρα, δίκτυα, και φορείς βιοικονομίας. Οι συμμετέχοντες έθεσαν τις βάσεις για τους πρώτους μήνες υλοποίησης του έργου.