Το BBTWINS κάνει σταθερά βήματα στον τομέα των τροφίμων

Το BBTWINS κάνει σταθερά βήματα στον τομέα των τροφίμων

 

 

 

Στις 10-11 Μάϊου 2022, πραγματοποιήθηκε το project meeting για το πρόγραμμα BBTWINS, στο Espoo της Φινλανδίας, με όλους τους εταίρους να δίνουν δυνατό παρόν στο κλείσιμο του 1ου χρόνου του προγράμματος.

Κατά την πρώτη ημέρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τεχνικά θέματα, στην πρόοδο του έργου για την πρώτη περίοδο υλοποίησης, καθώς και στα Πακέτα Εργασίας (WP’s) του έργου. Η δεύτερη ημέρα επικεντρώθηκε σε οριζόντιες δραστηριότητες του έργου, όπως η διαχείριση διοικητικών και οικονομικών θεμάτων, χρονικών προθεσμιών και προγραμματισμό των επερχόμενων διαδικασιών με τον κάθε εταίρο.

 

Σε τι στοχεύει το πρόγραμμα BBTWINS?

Το πρόγραμμα BBTWINS στοχεύει στη δημιουργία ενός βιολογικού ψηφιακού διδύμου, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της αλυσίδας αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής και την παροχή
ποιοτικής βιομάζας για βιο-επεξεργασία.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για το πρόγραμμα BBTWINS?

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κύρια παραγωγός τροφίμων και ποτών σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση και πίεση στον τομέα αυτό, ήταν επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια λύση.


Και πώς θα βρεθεί αυτή η λύση;

Η λύση σε αυτήν την πρόκληση θα βρεθεί εν μέρει μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων.
Τα ψηφιακά δίδυμα αφορούν τις διαδικασίες που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο και μπορούν να εξεταστούν, να τροποποιηθούν και να δοκιμαστούν χωρίς να έχουν αλληλεπίδραση στον πραγματικό κόσμο και να αποφεύγονται οι αρνητικές συνέπειες.
Χρησιμοποιώντας δύο περιπτώσεις χρήσης – παραγωγή κρέατος και φρούτων – θα δείξει πώς να ενσωματώσει, σε μια μόνο αλυσίδα αξίας, τόσο ολόκληρη την αλυσίδα αξίας γεωργικών τροφίμων (από καλλιέργεια έως τελικό προϊόν) όσο και τις πρώτες ύλες που παράγονται σε όλα τα στάδια.

Κύριοι εταίροι του έργου για τις δύο περιπτώσεις χρήσεις,
είναι στον τομέα των φρούτων ο Α.Σ.Ο.Π. Βελβεντού «Δήμητρα»
και στον τομέα του κρέατος η Ισπανική εταιρεία PORTESA.

 

 

Με απλά λόγια, ποιος είναι ο στόχος;

Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά, παρέχοντας θρεπτικά, υγιεινά τρόφιμα σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη δημόσια ζήτηση για ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

 

Το CluBE θα ηγηθεί και του πακέτου εργασίας 6, κύριος στόχος του οποίου είναι να ταιριάξει τις ειδικές απαιτήσεις της αγροδιατροφικής αξίας με τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων BBTWINS που θα αναπτυχθούν και να επαληθεύσει τα δεδομένα στο πεδίο .

 

 

Ακολουθήστε την πορεία του έργου και εγγραφείτε στο newsletter: https://bbtwins.eu/